23-08-2017
Brak zagrożenia fipronilu w mięsie drobiowym

W związku z zapytaniami naszych mieszkańców w sprawie pojawienia się fipronilu w sprowadzonym mięsie drobiowym na terenie Gminy Dzierzgoń informujemy, że:

„Ocena ryzyka dla zdrowia konsumentów dotycząca stwierdzonego w mięsie poziomu fipronilu została opracowana przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego — Państwowy Zakład Higieny. Zgodnie z nią stwierdzony poziom fipronilu w mięsie drobiowym NIE STANOWI zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Oszacowane wielkości pobrania tego związku, zarówno w scenariuszu narażenia ostrego, jak i długoterminowego, nie przekraczają odpowiednich toksykologicznych wartości odniesienia (ARfD, ADI). Niemniej jednak stwierdzenie przekroczenia wartości NDP fipronilu, tak jak ma to miejsce w tym przypadku, sprawia, że produkt nie powinien znaleźć się w obrocie".

Tuszki kury mięsnej dostępne były w obrocie handlowym w dniach 01-06.08.2017 roku.

Więcej informacji WSSE